Høsting av pil

Nov 12, 2024

Så fort bladene faller er pilen klar for å høstes. Høstesesongen varer helt til våren kommer og pilen på ny spirer, men jo tidligere du tar den jo finere er den. 

For noe skjer over nyttår og det bikker mot lysere tider, knoppene svulmer og begynner stille å gjøre seg klare. Pilen vil alltid ha slike knupper, men jo mindre de er jo bedre er det, for det er disse som vil henge seg opp i ullgenseren din, og drysse på gulvet når pilen står og tørker. Tar vi pilen om høsten er den på sitt "glatteste". 

Grunnen til at mange likevel velger å vente til senere med innhøsting er for å ta vare på det som skal brukes levende, enten til stiklinger eller til gjerder ol. For at det skal være så ferskt som mulig, og ikke risikere at det tørker ut i løpet av vinteren. 

Mange steder kan en velge når i løpet av vinteren en vil ta pilen, men bor en i innlandet der det er mye snø om vinteren, er høstesesongen mer begrenset. Helst vil vi klippe helt ned ved bakken, og det går jo ikke når snøen blokkerer. Slik det har vært hos meg her i Lågendalen, smelter heller ikke snøen på pilåkeren før vi nesten nærmer oss april. Det er for sent, pileknuppene er så sprekkeklare at det er vanskelig å hindre de i å småspire selv om vi klipper de og bærer de inn i et mørkt rom på låven. 

Ideelt sett kunne en høstet den korte flettepilen om høsten, og de lange levende pil vidjene om våren, men disse vokser som regel så om hverandre at det blir for upraktisk. Hos meg har det å ta vare på levende pil vist seg å ikke være noe problem, pilen er i dvale om vinteren, uansett om den står på jordet eller ligger klippet på bakken.

Når våren kommer har jeg testet både høstet pil som har stått inne på låven, pil som har stått opp etter låveveggen og pil som har ligget nedgravd i snø - og alt spirer.

Så lenge det er kaldt ute, og jeg passer på å sette de i vann så fort temperaturen begynner å stige om våren. Da kan jeg like gjerne ta alt om høsten. 

En annen fordel med å høste tidlig er at vi kan "hurtigtørke" pilen mye lettere. Jeg har alltid bært noe av pilen inn i huset for å kunne bruke den raskere, i romtemperatur vil den da være tørr etter ca 6 uker. En tidlig vår gjorde jeg det samme, men når jeg da bar den inn i varmen begynte den bare å spire. Det skjer ikke med pil i dvale.

 

Men hvordan høster vi? 

Det enkleste er å bare klippe pilen med saks, Felco nr 6 er en av de beste saksene å klippe med, og kan også slipes opp når den blir slitt. Å klippe er overraskende tidseffektivt, og gir de fineste kuttene på pilen. Jeg brukte kun saks på pilen til jeg hadde ca 15 000 planter. Nå bruker jeg hekksaks. 

"Problemet" med maskinell innhøsting er at vi skal ikke bare meie ned pilen, den må plukkes opp en etter en, legges i bunte, og helst vil vi ikke lage sår i barken ved å rote borti med et sagblad. I praksis betyr det at en må stå og holde /ta i mot pilen mens den klippes. Å holde hendene under et roterende ryddesagblad på lang stang er alt for risikabelt. Å bruke en tohjulstraktor/slåmaskin gir for liten plass til å gå foran at det ikke vil nytte uten eventuell hjelp av et hjemmesmidd stativ av noe slag. 

Av alt jeg har testet synes hekksaksa å være både trygg, kjapp og den gir fine klippeaktige kutt. Fortsatt må en være to, en som sager og en som holder men den kan ikke plutselig slå ut slik en ryddesag kan, og du mister ikke en del av hånda om du kommer borti den. Ulempen er bare å måtte gå på knærne, men kanskje kunne klippepunktet på pilen heller vært i vanlig ståhøyde?

Å teste ut det, blir neste års prosjekt. 

Mer fra bloggen

Hjelpevideo - slik legger du kant

Oppbløting av pil i rør

Hvorfor jeg elsker rammeverkskurver

Det er stakene det handler om