vannmangel. hvordan er det å leve uten vann? 11.8.18

Fvn #40

vannmangel

hvordan er det å leve uten vann?

Det er sjette sommeren på heia. I hytta uten strøm eller innlagt vann. Hvordan klarer du deg uten vann, er det mange som har spurt meg. Da har jeg gjerne svart at jeg har plenty av vann, i bekken utenfor. Kanskje er det vanskelig å se for seg et liv uten blandebatteriets åpne- og lukketilgjengelighet, men vann kan være der likevel. Varmtvannet i hytta er en kjele på vedovnen og det friske vannet til kjøkkenet en bøtte med øse. Følelsen av det ferske vannet gjør bæringen verdt det. Kontrasten er stor til vannverkenes tilgjengelighet der vann risikerer å stå igjen kun som en selvfølgelighet blant alle andre selvfølgeligheter man ikke aner hvor kommer fra.

Å bo på heia har vært å gjenoppdage verdien i vann. Spesielt denne sommeren som vannet ikke lenger har vært der. Hva når de to daglige bøttene ikke lenger lar seg fylle? Selv om det bak byenes hageslanger ikke har merktes så godt, skal man ikke langt ut av hagene for å finne spor av det som har vært en av de verste tørkesomre på 70 år. Fôrmangel, brunsvidde jorder, skogområder ødelagt i brann og synkende vannstand. På heia har bekken jeg pleier å skryte av vært tom siden juni. Bøttene er erstattet av dunker med springvann jeg må kjøre opp, og kjøkkenhagen etterlatt til seg selv.

Det kan høres ekstremt ut å bo uten vann, men på verdensbasis er det ganske vanlig. I følge en FN rapport som kom ut tidligere i år, kan periodevis vannmangel i løpet av et år gjelde nesten halvparten av jordas befolkning. Problemet er økende, ikke bare på grunn av befolkningsvekst men også på grunn endrede forbruksmønstre. Nordmenn har sannsynligvis blant det høyeste vannforbruket i verden med sine to hundre liter vann i døgnet per person kun til daglige gjøremål. Inkluderer vi vannressursene som går med til å produsere maten vi spiser i løpet av et døgn er det reelle tallet tidoblet, avhengig blant annet av hvor mye kjøtt vi spiser.

Å tro at vi som nordmenn er fristilt resten av verdens bekymringer for vannmangel er en illusjon. Matvarene, for ikke å snakke om klærne våre, produseres åpenbart ikke på norske vannressurser.

En kan fort tenke at vann ikke er et problem i Norge, en skal tross alt sytti år tilbake for å finne en sommer som denne. Å tro at vi som nordmenn er fristilt resten av verdens bekymringer for vannmangel er likevel en illusjon. Mye av matvarene våre, for ikke å snakke om klærne våre, produseres åpenbart ikke på norske vannressurser. Gjennom våre forbruksmønstre tappes i praksis hoveddelen av vårt reelle vannforbruk langt utenfor de norske grenser. Å spare vann er mer enn å skru av sprederen, i globale øyne kan det handle like mye om å slutte å kaste mat.

Tilbake til de daglige gjøremål, selv om vi alltid har hatt vann tilgjengelig i Norge bruker vi likevel åtte ganger mer i dag enn hva besteforeldrene våre gjorde. En av årsakene er åpenbar, hvem hadde giddet å bære tyve bøtter inn i huset hver dag? Sannsynligvis hadde vi nøyd oss med to. Tyve liter er også hva Verdens helseorganisasjon mener er nødvendig for opprettholdelse av hygiene og matsikkerhet.

Sommeren går seg til, selv med fullt besøk. I praksis blir den nye sparemodusen en vane som alt annet, vi drar på stranda på dagtid og lærer oss å ta oppvasken med så kokende og lite vann som mulig. Snart er litertellingen så implementert i refleksene at det føles som at verden rakner når det plutselig en dag begynner å regne. De dyrebare dråpene strømmer ned over hytta uten å stoppe. Trehundreliters dunken som samler regnvann fra taket er full på et øyeblikk. Hvorfor har jeg ikke flere? Jeg finner noen bøtter, og tar meg i å regne på hvor mye jeg kunne fanget. Etter en halvtimes regnskyll ville jeg kanskje hatt vann for et helt år, i hvert fall til hage og oppvask. Det føles som å vasse i ressurser og kontrasten til de siste ukene kunne ikke vært større.

I to dager blir vi liggende i den nye vinterhagen og bare lytte til regnet dundre mot taket, se dråpene renne mot vinduene. Usikre på hva som egentlig har vært det mest tankevekkende denne sommeren, mangelen på vann, eller den plutselige overfloden.

Først publisert i Fædrelandsvennens helgemagasin God Helg 11.8.18

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.