Potettrikset. Korteste vei til kjøkkenhage går via poteter 8.4.17

Fvn # 22

potettrikset

korteste vei til kjøkkenhage går via poteter

Det er ti grader i lufta og biene har akkurat begynt å fly ut av kubene. De er minst like våryre som alle oss andre. Det er noe med synet av bar bakke tidlig om våren, den ligger der gul og nesten slimete, som et nyfødt dyr som bare venter på å bli pleid. Det er nå det skal rakes og ryddes, brennes bål og gjøres klart for at gress og annet skal vokse. Våren kommer alltid fortere enn man tror. Per dags dato har vi likevel enda en god måned om vi ønsker å planlegge, for eksempel, å sette poteter.

Hvorfor er det ikke flere som dyrker sin egen mat i Norge? I Italia og andre søreuropeiske land er det ofte en selvfølge at selv de minste hageflekker fylles med salat, grønnkål og løk. I Norge er hagene omtrent bare plen og prydplanter. Er det på grunn av rikdommen vår, en slags nyrik mentalitets behov for å distansere seg fra det matnyttige? Eller er det et tegn på svak matkultur? Hvis noen trodde det var komplisert å anlegge kjøkkenhage kan jeg avsløre av det finnes snarveier, blant annet gjennom poteter. Ikke bare er poteter i seg selv kanskje noe av det mest underholdende man kan dyrke, det er også noe av det enkleste. Langt enklere å lykkes med enn roser.

Lite er så frodig som et bed eller en miniåker med poteter. Når potetriset blomstrer om sommeren med sine gule, hvite og lilla blomster er det vanskelig å skjønne hvorfor det i seg selv ikke kvalifiserer som prydplante. Idyllen i potetene er mer enn bare det estetiske. For hver potet som settes i jorda, kan en forvente opp mot ti tilbake. Det et regnestykke selv barn kan gni seg i hendene av og potetgraving om sensommeren og høsten kan være som reneste skattejakten.

For noen somre siden lærte jeg det som må være verdens enkleste måte å dyrke poteter på. Metoden er også perfekt for å anlegge en helt ny miniåker i hagen, om man ikke har det fra før. I stedet for å spa opp en jordflekk, legger jeg et tynt lag fuktig avispapir rett på gresset der jeg vil ha det nye bedet. Settepoteter som akkurat har begynt å spire legges oppå avisene med 30-40 cm avstand og dekkes deretter med en tykk dyne av gressklipp eller noe annet organisk. Hemmeligheten for å lykkes er at mengden gress man dekker potetene med ikke kan overdrives, dynen kan aldri bli for tykk.

Poteter vokser i alt, sies det. Det stemmer i hvertfall at de vokser i gress. I gress trenger de heller ikke vannes eller gjødsles, gressklippet holder godt på fuktighet og er i seg selv gjødsel nok i massevis. Det eneste man egentlig skal gjøre i løpet av sommeren er å stadig fylle på med mer gress etterhvert som dynen synker sammen. For alle med en plen som klippes regelmessig burde ikke det være noe problem. Å fylle på med på gress på denne måten blir litt som å hyppe, den tradisjonelle måten for å grave ekstra jord opp mot potetriset i takt med at det vokser. Man vil ikke risikere at de voksende knollene under der skal få sollys på seg og bli grønne.

Når det gjelder å endelig smake på skattene trenger man ikke vente helt til høsten. Allerede når det blomstrer kan man begynne å smugplukke de første. I gress er det ekstra lett å høste potetene inn etterhvert som de trengs, man løfter bare dynen til side og så ligger de der, store og nesten helt rene, bare med litt gress på. Jeg tror oppriktig jeg kunne levd en hel sommer bare på kokte hagepoteter.

Det beste med potettrikset er likevel ikke bare at det smaker fantastisk og er enkelt å få til, men de fine jordlappene man sitter igjen med våren etterpå. Poteten er allerede fra gammelt av kjent som den beste jordforbedrer. Kombinert med avisene som sperrer for den tidligere plenen, og mengdene komposterbart gressklipp som er tilført bør jorden allerede året etter være mørk og ferdiggjødslet. Klar for nye eventyr, som for eksempel rødbeter, gulrøtter, squash, salat eller brokkoli? Det er fort gjort å bli hektet. Og enda har vi noen uker før potetene bør komme i jorda en gang i mai.

Først publisert i Fædrelandsvennens helgemagasin God Helg 8.4.17

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.