FAQ

Pil, det vil si greiner fra piletre. Jeg bruker norsk pil, dyrket uten bruk av sprøytemidler, enten av May Tove Berg Lindås på Skudeneset Gård i Søgne (Vest-Agder), eller av Silja Levin i Stokke (Vestfold). May Tove og Silja er landets største pileprodusenter.

For å lage en pilåker som er lett å høste fra skjæres treet ned hvert år, ca ti cm over bakken. Herfra skytes opp nye vidjer som i løpet av et år kan bli alt fra 50 cm til 3 m, avhengig av sort. Innhøstingen fra åkeren foregår på senhøst/vinteren, når pilen har mistet alle sine blader.

Jeg er også i gang med å dyrke min egen pil. Har en liten åker på heiegården i Kvinesdal, og går i gang med et større felt i Kvelde i Vestfold vår 2019.

Kurvene er ikke lakkert. Alle kurver jeg lager er 100% kjemikaliefri med ubehandlede materialer “rett fra åkeren”. De vakre fargene er pilebarkens naturlige farger! Fargene varierer etter hvilken sort pil det er. Den vakre burdundermørke pilen heter for eksempel “duggpil”, den rødbrune “rød amerikaner”, den grønne gjerne “dix” eller “bleu”, og den gule “klon” eller “alba”. I gamle dager var det mer vanlig å skrelle pilen før den ble brukt. Under barken er alle pilesorter like, avbarket pil blir også kalt for hvit pil. Gamle “Fretex-kurver” er nesten alltid i avbarket pil. Avbarket pil er helt hvit når den skrelles og gulner med årene som alt treverk. Man kan også få en avbarket pil i en dyp oransje farge, denne kalles buff, og har fått sin karakteristiske farge av at den er kokt med bark på, før den er avbarket.

Avhengig av størrelse og eventuelle detaljer (lokk, skinnremmer, skillerom el.), tar det gjerne et sted mellom 5 – 9 timer å flette en kurv. Kurvfletting er et omstendelig arbeid der én og én pil flettes foran og bak stakene samtidig som kurven formes.

I tillegg til flettetiden kommer også alle forberedelsene med materiale fra dyrkingen og innhøstingen fra åkeren til tørkingen, bløtgjøringen og sorteringsarbeidet. 

Kurvene koster fra 1500 NOK og oppover

Prisen for de minste krakkene (fotskammel) er 2200 uavhengig bark eller høvlet og type seteflett.  Krakkene i bord/sittehøyde koster 2500-2800 avhengig av bredde, dvs om den er firkantet eller rektangulær. Også disse kan fås både med og uten bark og med seteflett etter ønske.

Stolene koster 4500 for kjøkkenstol 5 spiler, og 6000 for amme/gitarstolen med gynger.  Stolene lages i høvlet ask og med ulik seteflett. (Se galleri for variasjon)

Jeg lager også gjerne barkrakker med eller uten bark i samme design. Pris 3500.

Som kurvmaker er man også utdannet i seteflett samt tilvirkning av enkle møbler hvor seteflett inngår.

Krakkene med bark er laget av hassel. Hassel er det treslaget som holder best på barken. De høvlede krakkene og stolene er laget i ask. 

I produksjon av krakker og stoler benyttes en kombinasjon av ferskt tre i stolbena og tørket tre i sprossene, dette er en gammel teknikk for å utnytte treets skrumpeegenskaper, det gjør krakkene og stolene langt mer solide enn om det bare var brukt tørt innkjøpt materiale.

For å bøye treverket til rygglene og bakbena i stolene dampes de i en dampkasse over komfyren og tørker i press i spesiallagde maler.

Alt treverk er selvhøstet med buesag og øks.

Ja, kurvene tåler å bli våte og kan brukes ute i all slags vær. De kan også vaskes, f.eks. med oppvaskbørste og litt såpe i kjøkkenvasken. Det eneste som er viktig er at de får tørke skikkelig opp etter de har vært våte. Kurvene (som alt annet uimpregnert treverk) tåler ikke å være våte over lang ting.

Pil er et sterkt og holdbart materiale og vil kunne vare i flere tiår om det det oppbevares tørt. Pilekurvekspert Steen H. Madsen i Danmark anslår en bruks levetid på rundt 25 år for kurver med bark og 125 år for kurver i avbarket pil.

Kurvene blir gjerne vakrere jo mer de brukes. Kurver med bark vil få avskallinger i barken som bidrar til en helt unik patina og skaper et “mykere” fargespill enn når kurven er ny. Hvit avbarket pil vil som alt annet treverk gulne og bli mørkere.

 

Kurvmakerfaget er et 4 årig yrkesfag underlagt studieretning design og håndverk.

Har man design og håndverk fra tidligere holder det med to år læretid i bedrift.

Har man ingen relevant erfaring og tar det i voksen alder (som meg) trenger man 3,5 år fulltid i lærebedrift for å få svennebrev.

Tradisjonshåndverk opplæringskontor (Trhå) hjelper til med lærekontrakter og gir lønn til lærlinger i opplæring. Trhå arrangerer også flere tverrfaglige seminar for alle sine lærlinger i verneverdige tradisjonshåndverk. Jeg tok utdanningen gjennom dem.

Kurvfletting er motkultur. Å være kurvmaker handler ikke bare om å være kreativ og å bruke hendene, men om å ville vise at det fortsatt er mulig å lage ting av norske naturmaterialer. At å fylle hjemmene våre med billig masseprodusert interiør er et valg vi tar og ikke en nødvendighet. At kortreiste, etiske og bærekrafige alternativer finnes.