En måned uten penger. Av og til trenger også hodet en helsekur 1.10.16

Fvn # 13

en måned uten penger

av og til trenger også hodet en helsekur

Det var på denne tiden for to år siden at en venn inviterte meg til å være med på en pengefri oktober. Han kalte det oct-out, et ordspill på det engelske uttrykket opt-out om å melde seg av noe. Men å melde seg av pengebruk i en hel måned? Første gang jeg hørte om det syntes jeg det hørtes både ubetydelig og samtidig fullstendig usannsynlig ut. Hvordan skulle jeg få noe slikt til å passe i hverdagen, kan man i det hele tatt komme seg noe sted uten penger? Og hva skulle være grunnen til å frivillig gjøre det så vanskelig for seg selv?

Selv om det ikke ble noen pengefri måned, har ideen med jevne mellomrom dukket opp i bakhodet. Den får meg til å tenke på den umiddelbare panikkfølelsen som har oppstått de gangene jeg ufrivillig har glemt igjen lommeboka hjemme. Utryggheten og hjelpesløsheten i å føle at man mister tilgang til omverden. Det er noe avslørende over den fremmedgjorte følelsen man kan få av å bevege seg i et byrom uten lommebok. Gater man ellers opplever som sine egne, kan plutselig føles både uvelkomne og utilgjengelige. Som om alle rom og atmosfærer vi inviteres inn i, egentlig ikke er der for oss, men kun for lommebøkene.

Penger er identitet, det er adgangskortet vårt. Om det føles usannsynlig å klare seg uten en måned, er ideen kanskje ikke ubetydelig likevel? Det er flere som driver med kjøpefrie måneder rundt om i verden. Spesielt i blogguniverset florerer det med «shoppestopp» utfordringer av ulike slag. For mange handler det om å spare penger, mens det for andre handler om miljøengasjement og et ønske om å bli mer bevisst sine egne fotspor. Til tross for utfordringens kanskje fjåsete gimmick-format kan det finnes en million fornuftige og forståelige grunner til at folk ønsker å pause forbruksjaget, om enn bare for en måned. Personlig er mitt største ankepunkt mot forbrukerkulturen dens lunkenhet, dødtiden i butikkene, fokuset på alt vi mangler og den iherdige oppfostringen av misnøye og usikkerhet.

I filosofien settes økonomi og økologi ofte opp mot hverandre som et motsetningspar der den ene representerer mangel og den andre overflod. I naturen pøses energien ut, vannet fosser og sola gir og gir uten stopp. I økonomien er det motsatt, den bygger på en grunnforståelse om ressurser som begrensede. Det sies at de ekte overflodsamfunnene var steinalderens, der behovene var få og avstanden mellom mål og middel var kort. Den såkalte overfloden vi vasser i idag er snarere en overflod av utømmelige behov og uoverkommelige lister over ting vi trenger. Men hva om alt vi trenger egentlig ligger der foran oss hele tiden? En pengefri måned trenger ikke handle om begrensning og ting vi går glipp av, det kan like gjerne være en feiring av alt vi allerede har.

Tidligere i år prøvde jeg å lage en liste over alle eiendeler jeg eier. Det var svimlende. Bare listen er som et shoppingsenter. Trenger jeg noe nå sjekker jeg først listen og som regel finner jeg det der allerede. Ikke bare er det slik at jo mer vi kjøper jo mindre oversikt får vi over hva vi eier, de nye tingene har også en lei tendens i å frarøve oss det vi allerede hadde, ved å overgå det. Det er et blindspor, det vil aldri bli nok og den ene misnøyen fører fort til den neste. En eventpreget utfordring som pengefri måned vil i likhet med andre raske kurer neppe føre til de store endringene. Men det kan kanskje være en tankevekkende avveksling, et deilig avbrekk, som en spa eller en helsekur for hodet.

Noen lurer kanskje på hva en pengefri måned innebærer. Jeg tror ikke det finnes noen svar, jeg tror alle finner sine egne regler. For noen betyr det å fullstendig legge lommeboken i en skuff, for andre betyr det å blokkere alt utover det man anser som mest elementært for eksempel mat og transport. Noen synes det er nok med en kjøpefri dag, andre har kjøpefrie år. Min venn hadde kjøpefri oktober med transport som eneste unntak, og i år, to år på etterskudd, tenkte jeg å bli med.

Først publisert i Fædrelandsvennens helgemagasin God Helg 1.10.16