Utenfor strømnettet. Det er overraskende hvor fint man kan klare seg uten innlagt strøm 20.8.16

Fvn #11

utenfor strømnettet

det er overraskende hvor fint man kan klare seg uten innlagt strøm

Fortsatt er det mange som bruker sommeren til å kjenne på det enkle. Dra på telt- eller hyttetur, bære vann, tenne bål, drikke kokekaffe og stå opp med en klut i stedenfor en dusj. Det er i ferien vi lettest kjenner på kroppen hva det vil si at være vanedyr. Hvor enkelt vi tilpasser oss og gjør nye omgivelser til våre egne. Ting som til å begynne med kan virke tungvint gjør vi etter noen dager som om det skulle være verdens mest naturlige ting. Noen har sikkert lekt med tanken om hva som hadde skjedd om man bare ble igjen. Er hyttelivsstilen et liv som kunne vært levd – på ordentlig?

Det er allerede fire år siden min første sommer på heia. Tanken jeg lekte med, tenker jeg ikke lenger over. Jeg starter morgenen med å hente to bøtter vann, akkurat som andre tar på seg sko og går ut for å hente avisa. Det åpne landskapet føles som et hjem, og den tidligere jakthytta blir i mine øyne stadig mer lik en alminnelig leilighet. Dog med unntak av noen detaljer, som innlagt vann og strøm. Men hva skal man med innlagt strøm i 2016, når solcellepaneler, aggregater, minivindmøller og batterier utvikles på løpende bånd? Det må utvilsomt være enklere å oppholde seg på en hytte i dag enn for bare få år siden.

Når det er sagt er det et beskjedent strømanlegg som er installert på heiegården så langt. Et lite solcellepanel er som regel nok for å drive både musikkanlegg, tråløst modem, lade mobiltelefon, datamaskin og gi belysning. Lage mat kan man gjøre på gasskomfyr, og finnes det bedre varme enn strålevarmen fra en stor vedovn? Det er klart at man kan leve både hygieniske og komfortable liv uten innlagt strøm. For min egen del var det ikke et mål i seg selv å bo uten strøm, det bare ble slik. Men nå som jeg har blitt så vant til det tar jeg meg i å glemme hva jeg burde savne – kjøkkenapparater? Mange spør hvordan man kan klare seg uten kjøleskap, selv om det i virkeligheten er ganske paradoksalt at vi i et land som Norge bruker så mye energi på nedkjøling. De fleste ting tåler fint å stå et naturlig kjølig sted et par dager.

Den største forskjellen oppleves først og fremst i oppmerksomheten på hvor ressursene kommer fra. Sammenhengene blir tydeligere, det er færre ting som bare mirakuløst er der. Det varme vannet kommer for eksempel ikke fra et sted i veggen, men fra en megakjele en selv må fylle, og varme over en vedovn en selv må fyre opp. Naturen kommer tettere inn i hverdagen. Vannkulpen om morgenen er aldri den samme. Farge, mengde, smak og hastighet på vannet som renner gjennom varierer med vær og årstid. Det samme gjør miljøet inne. Selv om det kan ta tid å venne seg til å stå opp i et uoppvarmet rom, gir det mening at det å våkne en vintermorgen ikke er det samme som å våkne til sommer. I motsetning til den moderne husstandards barrikaderte status quo, beskyttet mot rytmene utenfor av regulert temperatur, ventilasjon og belysning. I en strømløs hytte blir selv de små endringene utenfor synlige, som hvordan hele rommet lyses opp når månen trer frem over heietoppene, spesielt om vinteren.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder strømforbruk. Ikke bare fordi vi bor i nord og bruker strøm til oppvarming, svensker og dansker bruker langt mindre strøm enn oss. Det er Norge og gulfstatene som bruker mest. I Norge tenker vi kanskje at det ikke gjør noe siden strømmen her hovedsakelig produseres av fornybar vannkraft. Men da glemmer vi at den rene vannkraftstrømmen oftes blir solgt til utlandet og at den vi kjøper tilbake like gjerne kommer fra kull, gass eller atomkraft. Å redusere strømforbruket, eller å leve såkalt off the grid, frakoblet strømnettet, handler likevel om mer enn bare miljøhensyn. Det handler vel så mye om drømmen om det enkle. Det er noe befriende i å slippe å fylle opp hjemmet med elektronikk man ikke forstår seg på, og som man bare må kaste når det ikke virker lenger. I å bruke morter i stedenfor stavmikser, og knyttnever i stedenfor eltemaskin. Det er faktisk ikke så komplisert, det er enkelt.

Først publisert i Fædrelandsvennens helgemagasin 20.8.16